Panosta palautumiseen

Kokonaisvaltaisesta palautumisesta ja sen merkityksestä puhutaan paljon, mutta mitä se palautuminen oikeastaan tarkoittaa? Se on tiivistettynä elimistön vireystilan rauhoittumista. Tästä rauhoittumisesta tai aktivoitumisesta kehossa vastaa autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto, joka jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Sympaattinen osa lisää kierroksia kehon kuvainnolliseen kierroslukumittariin eli toimii ikään kuin kehon kaasupolkimena. Parasympaattinen osa vastavasti rauhoittaa elimistöä eli toimii kehon kuvainnollisena jarrupolkimena.

 

Hallintalaitteet haltuun

Kun päämääränä on palautua ei kaasupolkimen pitäminen pohjassa oikein edesauta tavoitetta millään tavalla. Mitä paremman fyysisen ja psyykkisen suorituskyvyn omaa niin sitä paremmat edellytykset on kuitenkin pysyä vauhdissa mukana edes hetkellisesti. Tärkeää on kuitenkin oppia hallitsemaan vauhdin säätely niin kaasupolkimen kuin jarrupolkimen oikeaoppisella käytöllä. Kun jarrujalka pysyy sopivan aktiivisena ei tilanne- ja keskinopeus pääse kiihtymään turhan suuriksi ja myös tarkkaavaisuus pysyy valppaana. Tällöin myös pysähtymisen jalo taito on hallussa niin päiväsaikaan kuin myös iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Tämä onkin erityisen tärkeä seikka sillä leijonan osa vuorokauden aikaisesta palautumisesta tapahtuu unen aikana. Tai pitäisi tapahtua, sillä unen on tällöin oltava myös laadukasta! On siis todella tärkeää oppia arvostamaan unta ja panostaa sen laatuun sopivalla toimintasuunnitelmalla.

 

Huoletonta huoltoa

Unen laadun ollessa kohdallaan suoritetaan yön aikana koko koneistolle huolto, jotta startti uuteen päivään voi tapahtua energisenä. Huollon aikana käydään läpi mm. immuunijärjestelmää, poistetaan kertyneitä kuona-aineita, korjataan syntyneitä soluvaurioita, lajitellaan ja tallennetaan tietoa oikeisiin muistilokeroihin sekä ladataan niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin akkuja. Huollon onnistumisesta hyvin nukutun yön jälkeen kertoo energisyyden lisäksi myös se, että luovuus ja ajatukset kukoistavat. Tähän yön aikaisen huoltoon menee aikaa noin 7-8 tuntia ja se tulee toteuttaa säännöllisesti joka ikinen yö. Jopa yli puolet väestöstä kuitenkin laiminlyö tätä huoltoa ja siihen valmistavia toimenpiteitä tavalla tai toisella. Tällöin koneisto rappeutuu ja startti uuteen aamuun tapahtuu aina vain enemmän ja enemmän yskähdellen.

 

Taktiikka kuntoon

Elimistön kuskin eli Sinun ollessa valppaana on yöllisen huollon onnistumiseen valmistauduttu jo päivän aikaisella toiminnalla. Tällöin päivä on sujunut useamman pysähdyksen taktiikalla. Taktiikka on sisältänyt tankkauksia, aktiivisia lepotaukoja ja sopivasti kuormittavia kiihdytyksiä ilman turhaa ylinopeutta. Myös työ- ja uniergonomia on otettu huomioon ja siihen on panostettu riittävällä hartaudella. Tällöin homma pysyy mitä todennäköisimmin balanssissa ja parasympaattinen hermosto kiittää auttaen elimistöä palautumaan unenkin aikana rauhoittamalla hengitystä ja sydämen sykettä, laskemalla verenpainetta sekä lisäämällä sydämen sykevälivaihtelua. Aivojen osalta uni vahvistaa mm. oppimiskykyä ja muistia. Eipä sitten muuta kun taktiikka kuntoon ja sitä kautta nauttimaan laadukkaista unista ja palautuneista mielikuvista :)

 


PAREMPAA PALAUTUMISTA TYÖYHÖN JA VAPAA-AIKAAN!

LUE LISÄÄ TÄSTÄ


 

Lukuvinkki: Luomuliikunta

 

Lähteet: Miksi nukumme – Unen voima. Walker, M. Tammi

 

Kuvat: Hyvinvointikoulu ja Shutterstock

 

Kirjoittaja: Janne Mustonen