Elämän valttikortit

Elämän alkaessa jokainen meistä saa perintötekijöiden kautta käyttöönsä tietynlaiset kuvainnolliset elämän pelikortit. Osalla ne on alkuun vähän heikommat, osalla hiukan vahvemmat. Saaduista lähtökohdista kukin alkaa kuitenkin rakentamaan omaa elämänpolkuaan sekä vahvistamaan omaa selviytymis- ja toimintakykyään. Kokemusten ja kilometrien karttuessa ymmärrys oman fyysisen- ja psyykkisen jaksamisen merkityksestä selkiytyy entisestään. Edelliset yhdistettynä sosiaaliseen verkostoon ovatkin yksiä merkittävimmistä valttikorteista joita mukanaan voi kantaa. Mielestäni on mahtavaa, että ihmiset pyrkivät panostamaan hyvinvointiinsa ja luomaan sitä kautta itselleen sekä läheisilleen parempaa sekä tuloksekkaampaa elämää pidempään. Harmillista ja ongelmallista on kuitenkin se, että kyvyt ja resurssit toteuttaa homma tuloksekkaalla tavalla voivat olla monesti puutteelliset.

 

Ne väsyy ketkä hosuu

Terveyttä ja parempaa jaksamista aletaan usein jahtaamaan heti alkuun ennemminkin pokerista tutulla ”all in” -taktiikalla. Massahysterian tavoin tämä ilmiö toteutuu etenkin vuoden vaihteen jälkeen. Korttipeleissä kyseinen taktiikka voi kenties toimiakin, mutta niin tutkimusten kuin omien kokemustenkin perusteella voin vakuuttaa, että todella harvoin hyvinvointiin panostettaessa. All in –ideologia hyvinvointireserviä vahvistettaessa johtaa nimittäin harmillisen usein epämiellyttäviin fiiliksiin ja motivaation katoamiseen ennen kuin koko homma ehtii kunnolla edes alkaakaan. Mielestäni on hassua, että mullistavien muutosten kautta lähdetään ikään kuin hakemalla hakemaan todellista kurjuuden maksimointia ja toivotaan sen tuottavan positiivisia tuloksia. Harvoin, jos koskaan, kukaan kuitenkaan jaksaa tehdä pitkäjänteisesti sellaisia asioita, joista ei pätkääkään nauti. Hyvinvointia edistettäessä tavoitteena ei ole voida pahoin eikä kyseessä ole myöskään mikään pikamatka. Tietojen ja taitojen puute yhdistettynä fyysisten- ja psyykkisten resurssien riittämättömyyteen, sekä olemattomaan suunnitelmaan eivät johda mihinkään muuhun kun haaveiden kaatumiseen.

 


ENERGIAA JA OSAAMISTA TYÖHYVINVOINTIIN!

Napakymppi

LUE LISÄÄ TÄSTÄ

 


 

Hyvinvoinnin voimaportaat

Tiivistän tähän alle muutaman mielestäni tärkeän pointin alla olevasta kuvasta. Perusperiaate on, että etenkin alkuun ja/tai suorituskyvyn jo valmiiksi ”piiputtaessa” kannattaa lähteä satsaamaan sellaisiin asioihin jotka tuottavat lisää voimavaroja. Kuormituksen ja palautumisen löytäessä sopivan suhteen keskenään suorituskyky kehittyyy, jolloin myös palautuminen on määrällisesti ja laadullisesti parempaa. Tällöin on hyvä lähteä lisäämään sopivasti puita uuniin täsmäliikunnan avulla, jonka vaikutuksesta suorituskykyä voidaan vahvistaa entisestään. Ottamalla haltuun nämä yksinkertaiset periaatteet ja etenemällä rauhallisen nousujohteisesti myös motivaatio pysyy koko ajan matkassa mukana. Lopputuloksena hyvinvointireservi vahvistuu entisestään! Muistapa siis pitää nämä seuraavat pointit mielessäsi:

1. Ensisijaisen tärkeää on palautuminen. Laadukas uni on ylivertainen keino niin fyysisestä kuin psyykkisestä kuormituksesta palautumiseen. Opi siis ihan aluksi arvostamaan unta ja panosta sen laatuun. Nukkumalla laadukkaasti 7-8 tuntia yössä luodaan pohja kaikelle muulle tekemiselle.

2. Laadukkaalla, monipuolisella sekä riittävällä ravitsemuksella on erityisen tärkeä rooli jaksamisen ja palautumisen kannalta. Syömällä säännöllisesti 3-4 tunnin välein sekä juomalla pari litraa vettä päivässä pysyy nälkä loitolla, olo energisenä pitkin päivää, eikä jututkaan ole niin kuivia ;)

3. Arkiaktiivisuus on terveyttä edistävää toimintaa parhaimmillaan. Mitä vähemmän peppu muovaa jälkiä erinäisiin istuimiin niin sitä enemmän koko keho kiittää. Kiitollisena se tekee töitä energia-aineenvaihdunnan sekä palautumisen eteen vuorokauden ympäri.

Muista myös seuraava! Jos et priorisoi aikaasi ajoissa hyvinvoinnista huolehtimiseen, tarvitset sitä jatkossa huomattavasti enemmän sairauksista toipumiseen. Edellisten vinkkien myötä toivotan Sinulle mukavan energistä ja sopivan aktiivista päivää :)

 

 

Lukuvinkki: Panosta palautumiseen

 

Valokuvat: Patrick ”Pata” Degerman

 

Kirjoittaja: Janne Mustonen